Odżywki oparte są o tzw. podstawowe
substancje pokarmowe, a więc białka tłuszcze i węglowodany. Są one z
reguły kompozycjami tych składników zestawionymi odpowiednio do
aktualnych potrzeb wspomagania. Najczęściej uzupełniane bywają dodatkowo
w mikroskładniki pokarmowe - witaminy, minerały, czynniki
witaminopodobne, ewentualnie tzw. quasiwitaminy. Odżywkom nadawana jest
najczęściej postać proszku do sporządzania koktajlu, ewentualnie gotowych
do spożycia batonów lub “drinków”. Rynek ustalił dla odżywek kilka
zasadniczych standardów:
- Odżywki energetyczne
- Odżywki
energetyczno-białkowe
- Odżywki wysokobiałkowe
- Odżywki redukcyjne
- Napoje izotoniczne
- Odżywki specjalne
Suplementy to tzw.
mikroskładniki żywności, a więc: witaminy, minerały, czynniki
witaminopodobne i quasiwitaminy. Preparaty rynkowe opierają się o
wysublimowane poszczególne składniki lub ich kompozycje. Preparatom takim
nadawana jest najczęściej postać farmaceutyczna - tabletka, kapsułka,
lingwetka (tabletka do ssania), ampułka do picia, liquid (syrop),
ewentualnie proszek (powder).
Dla praktyki wspomagania suplementy dzielić
można na następujące podgrupy:
- Suplementy budulcowe
- Suplementy energetyczne
- Suplementy redukcyjne
- Suplementy ogólne
(mineralno-witaminowe)
|