-nr 11 z 18 maja 1999
Wilczy apetyt na ślodycze, zagrażajacy naszej figurze, można
natomiast złagodzić, np. zdrowym i sycącym batonikiem sojowym .
-nr 22 z 19 października 1999
CZY ORZESZKI SOJOWE NIE TUCZĄ - Bardzo lubię solone orzeszki
ziemne. Wiem jednak, że są wysokokaloryczne, a ja mam kilka kilogramów
nadwagi. Czy mogę w zamian jeść orzechy sojowe???
Patrycja (l.33) Oczywiście!. niedawno w naszych
sklepach pojawiły się orzeszki sojowe, które mają tylko 8% tłuszczu . Dla
porównania: 100g orzeszków soi to 300 kcal, a tyle samo orzeszków
ziemnych - już 600 kcal!. Orzeszki sojowe są polecane przez lekarzy oraz
dietetyków, ponieważ prażone w niskiej temperaturze, zachowują wszystkie
korzystne dla naszego zdrowia substancje i minerały: białko, wapń,
błonnik, fosfor, żelazo, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Orzeszki są
w 3 rodzajach: w zależności od upodobań możemy wybrać solone, wędzone lub
o smaku barbecue.
|
-nr 10 z października 1999
JAK ZDROWIE? - CHRUP REKINA - Rekin na talerzu nie jest
straszny, tylko smaczny i zdrowy, Zawiera glikokoniugat, bioaktywne
cząsteczki niezbędne dla ludzkiego organizmu. Nieustannie się zużywają i
dlatego muszą być odbudowywane. Zdrowy i młody organizm radzi sobie z tym
doskonale. Jednak pod wpływem wysiłku, a także z wiekiem odnowa
glikokoniugatów jest utrudniona. Zaczyna ich brakować, co staje się
przyczyną chorób, np. zwyrodnienia stawów, osteoporozy, zmętnienia
rogówki, przytępienia słuchu i nowotworów. Dieta rekinowa uzupełnia braki
bioaktywnych cząsteczek. Komu nie w smak ryby, może łykać kapsułki z
chrząstki rekina, któ®a jest najbogatszym źródłem glikokoniugatów. Można
je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i ziołami. Poleca się je osobom
intensywnie uprawiającym sport. Przynoszą też ulgę w bólach kości i
stawów spowodowanych wysiłkiem czy reumatyzmem, a nawet poprawiają wzrok
i słuch.
|